Part 1
Read the text and answer questions 1-13.
Part 2
Read the text and answer questions 14-26.
Part 3
Read the text and answer questions 27-40.
Natural Pesticide in India
A A dramatic story about cotton farmers in India shows how destructive pesticides can be for people and the environment; and why today's agriculture is so dependent on pesticides. This story also shows that it's possible to stop using chemical pesticides without losing a crop to ravaging insects, and it explains how to do it.
B The story began about 30 years ago, a handful of families migrated from the Guntur district of Andhra Pradesh, southeast India, into Punukula, a community of around 900 people farming plots of between two and 10 acres. The outsiders from Guntur brought cotton-culture with them. Cotton wooed farmers by promising to bring in more hard cash than the mixed crops they were already growing to eat and sell: millet, sorghum, groundnuts, pigeon peas, mung beans, chili and rice. But raising cotton meant using pesticides and fertilizers – until then a mystery to the mostly illiterate farmers of the community. When cotton production started spreading through Andhra Pradesh state. The high value of cotton made it an exceptionally attractive crop, but growing cotton required chemical fertilizers and pesticides. As most of the farmers were poor, illiterate, and without previous experience using agricultural chemicals, they were forced to rely on local, small-scale agricultural dealers for advice. The dealers sold them seeds, fertilizers, and pesticides on credit and also guaranteed the purchase of their crop. The dealers themselves had little technical knowledge about pesticides. They merely passed on promotional information from multinational chemical companies that supplied their products.
C At first, cotton yields were high, and expenses for pesticides were low because cotton pests had not yet moved in. The farmers had never earned so much! But within a few years, cotton pests like bollworms and aphids plagued the fields, and the farmers saw how rapid insect evolution can be. Repeated spraying killed off the weaker pests, but left the ones most resistant to pesticides to multiply. As pesticide resistance mounted, the farmers had to apply more and more of the pesticides to get the same results. At the same time, the pesticides killed off birds, wasps, beetles, spiders, and other predators that had once provided natural control of pest insects. Without these predators, the pests could destroy the entire crop if pesticides were not used. Eventually, farmers were mixing sometimes having to spray their cotton as frequently as two times a week. They were really hooked!
D The villagers were hesitant, but one of Punukula's village elders decided to risk trying the natural methods instead of pesticides. His son had collapsed with acute pesticide poisoning and survived but the hospital bill was staggering. SECURE's staff coached this villager on how to protect his cotton crop by using a toolkit of natural methods chat India's Center for Sustainable Agriculture put together in collaboration with scientists at Andhra Pradesh's state university. They called the toolkit "Non-Pesticide Management" – or "NPM."
E The most important resource in the NPM toolkit was the neem tree (Azadirachta indica) which is common throughout much of India. Neem tree is a broad-leaved evergreen tree related to mahogany. It protects itself against insects by producing a multitude of natural pesticides that work in a variety of ways: with an arsenal of chemical defenses that repel egg-laying, interfere with insect growth, and most important, disrupt the ability of crop-eating insects to sense their food.
F In fact, neem has been used traditionally in India to protect stored grains from insects and to produce soaps, skin lotions, and other health products. To protect crops from insects, neem seeds are simply ground into a powder that is soaked overnight in water. The solution is then sprayed onto the crop. Another preparation, neem cake, can be mixed into the soil to kill pests and diseases in the soil, and it doubles as an organic fertilizer high in nitrogen. Neem trees grow locally, so the only "cost" is the labor to prepare neem for application to fields.
G The first farmer's trial with NPM was a complete success! His harvest was as good as the harvests of farmers that were using pesticides, and he earned much more because he did not spend a single rupee on pesticides. Inspired by this success, 20 farmers tried NPM the next year. SECURE posted two well-trained staff in Punukula to teach and help everyone in the village, and the village women put pressure on their husbands to stop using toxic chemicals. Families that were no longer exposing themselves to pesticides began to feel much better, and the rapid improvement in income, health, and general wellbeing quickly sold everyone on the value of NPM. By 2000, all the farmers in Punukula were using NPM, not only for cotton but for their other crops as well.
H The suicide epidemic came to an end. And with the cash, health, and energy that returned when they stopped poisoning themselves with pesticides, the villagers were inspired to start more community and business projects. The women of Punukula created a new source of income by collecting, grinding, and selling neem seeds for NPM in other villages. The villagers rescued their indentured children and gave them special six-month "catch-up," courses to return to school.
I Fighting against pesticides, and winning, increased village solidarity, self-confidence, and optimism about the future. When dealers tried to punish NPM users by paying less for NPM cotton, the farmers united to form a marketing cooperative that found fairer prices elsewhere. The leadership and collaboration skills that the citizens of Punukula developed in the NPM struggle have helped them to take on other challenges, like water purification, building a cotton gin to add value to the cotton before they sell it, and convincing the state government to support NPM over the objection of multi-national pesticide corporations.
Mammoth Kill
Mammoth is any species of the extinct genus Mammuthus, proboscideans commonly equipped with long, curved tusks and, in northern species, a covering of long hair. They lived from the Pliocene epoch from around 5 million years ago, into the Holocene at about 4,500 years ago and were members of the family Elephantidae, which contains, along with mammoths, the two genera of modern elephants and their ancestors.
Like their modern relatives, mammoths were quite large. The largest known species reached heights in the region of 4 m at the shoulder and weighs up to 8 tonnes, while exceptionally large males may have exceeded 12 tonnes. However, most species of mammoth were only about as large as a modern Asian elephant. Both sexes bore tusks. A first, small set appeared at about the age of six months and these were replaced at about 18 months by the permanent set. Growth of the permanent set was at a rate of about 1 to 6 inches per year. Based on studies of their close relatives, the modern elephants, mammoths probably had a gestation period of 22 months, resulting in a single calf being born. Their social structure was probably the same as that of African and Asian elephants, with females living in herds headed by a matriarch, whilst bulls lived solitary lives or formed loose groups after sexual maturity.
MEXICO CITY – Although it's hard to imagine in this age of urban sprawl and automobiles, North America once belonged to mammoths, camels, ground sloths as large as cows, bear-sized beavers and other formidable beasts. Some 11,000 years ago, however, these large-bodied mammals and others – about 70 species in all – disappeared. Their demise coincided roughly with the arrival of humans in the New World and dramatic climatic change – factors that have inspired several theories about the die-off. Yet despite decades of scientific investigation, the exact cause remains a mystery. Now new findings offer support to one of these controversial hypotheses: that human hunting drove this megafaunal menagerie to extinction. The overkill model emerged in the 1960s when it was put forth by Paul S. Martin of the University of Arizona. Since then, critics have charged that no evidence exists to support the idea that the first Americans hunted to the extent necessary to cause these extinctions. But at the annual meeting of the Society of Vertebrate Paleontology in Mexico City last October, paleoecologist John Alroy of the University of California at Santa Barbara argued that, in fact, hunting-driven extinction is not only plausible, but it was only unavoidable. He has determined, using a computer simulation, that even a very modest amount of hunting would have wiped these animals out.
Assuming an initial human population of 100 people that grew no more than 2 percent annually, Alroy determined that if each band of, say, 50 people killed 15 to 20 large mammals a year, humans could have eliminated the animal populations within 1,000 years. Large mammals, in particular, would have been vulnerable to the pressure because they have longer gestation periods than smaller mammals and they're young require extended care.
Not everyone agrees with Alroy's assessment. For one, the results depend in part on population-size estimates for the extinct animals – figures that are not necessarily reliable. But a more specific criticism comes from mammalogist Ross D. E. MacPhee of the American Museum of Natural History in New York City, who points out that the relevant archaeological record contains barely a dozen examples of stone points embedded in mammoth bones (and none, it should be noted, are known from other megafaunal remains) – hardly what one might expect if hunting drove these animals to extinction. Furthermore, some of these species had huge ranges – the giant Jefferson's ground sloth, for example, lived as far north as the Yukon and as far south as Mexico – which would have made slaughtering them in numbers sufficient to cause their extinction rather implausible, he says.
Macphee agrees that humans most likely brought about these extinctions (as well as others around the world that coincided with human arrival), but not directly. Rather he suggests that people may have introduced hyper lethal disease, perhaps through their dogs or hitchhiking vermin, which then spread wildly among the immunologically naive species of the New World. As in the overkill model, populations of large mammals would have a harder time recovering. Repeated outbreaks of a hyper disease could thus quickly drive them to the point of no return. So far MacPhee does not have empirical evidence for the hyper disease hypotheses, and it won't be easy to come by hyper lethal disease would kill far too quickly to leave its signature on the bones themselves. But he hopes that analyses of tissue and DNA from the last mammoths to perish will eventually reveal murderous microbes.
The third explanation for what brought on this North American extinction does not involve human beings. Instead, its proponents blame the loss on the water. The Pleistocene epoch witnessed considerable climatic instability, explains palaeontologist Russell W. Graham of the Denver Museum of Nature and Science. As a result, certain habitats disappeared, and species that had once formed communities split apart. For some animals, this change brought opportunity. For much of the megafauna, however, the increasingly homogeneous environment left them with shrinking geographical ranges – a death sentence for large animals, which need large ranges. Although these creatures managed to maintain viable populations through most of the Pleistocene, the final major fluctuation – the so-called Younger Dryas event – pushed them over the edge, Graham says. For his part, Alroy is convinced that human hunters demolished the titans of the Ice Age. The overkill model explains everything the disease and climate scenarios explain, he asserts, and makes accurate predictions about which species would eventually go extinct. "Personally, I'm a vegetarian," he remarks, "and I find all of this kind of gross – but believable."
Language Strategy in Multinational Company
A The importance of language management in multinational companies has never been greater than today. Multinationals are becoming ever more conscious of the importance of global coordination as a source of competitive advantage and language remains the ultimate barrier to aspirations of international harmonization. Before attempting to consider language management strategies, companies will have to evaluate the magnitude of the language barrier confronting them and in doing so they will need to examine it in three dimensions: the Language Diversity, the Language Penetration and the Language Sophistication. Companies next need to turn their attention to how they should best manage language. There is a range of options from which MNCs can formulate their language strategy.
B Lingua Franca: The simplest answer, though realistic only for English speaking companies, is to rely on one's native tongue. As recently as 1991 a survey of British exporting companies found that over a third used English exclusively in dealings with foreign customers. This attitude that "one language fits all" has also been carried through into the Internet age. A survey of the web sites of top American companies confirmed that over half made no provision for foreign language access, and another found that less than 10% of leading companies were able to respond adequately to emails other than in the company's language. Widespread though it is, however, reliance on a single language is a strategy that is fatally flawed. It makes no allowance for the growing trend in Linguistic Nationalism whereby buyers in Asia, South America and the Middle East, in particular, are asserting their right to "work in the language of the customer". It also fails to recognize the increasing vitality of languages such as Spanish, Arabic and Chinese that over time are likely to challenge the dominance of English as a lingua franca. In the IT arena, it ignores the rapid globalization of the Internet where the number of English-language e-commerce transactions, emails and web sites, is rapidly diminishing as a percentage of the total. Finally, the total reliance on a single language puts the English speaker at risk in negotiations. Contracts, rules and legislation are invariably written in the local language, and a company unable to operate in that language is vulnerable.
C Functional Multilingualism: Another improvised approach to Language is to rely on what has been termed "Functional Multilingualism". Essentially what this means is to muddle through, relying on a mix of languages, pidgins and gestures to communicate by whatever means the parties have at their disposal. In a social context, such a shared effort to make one another understand might be considered an aid to the bonding process with the frustration of communication being regularly punctuated by moments of absurdity and humor. However, as the basis for business negotiations, it appears very hit-and-nuts. And yet Hagen's recent study suggests that 16% of an international business transaction; is conducted in a "cocktail of languages." Functional Multilingualism shares the same defects as reliance on a lingua franca and increases the probability of cognitive divergence between the parties engaged in the communication.
D External Language Resources: A more rational and obvious response to the language barrier is to employ external resources such as translators and interpreters, and certainly there are many excellent companies specialized in these fields. However, such a response is by no means an end to the language barrier. For a start these services can be very expensive with a top Simultaneous Interpreter, commanding daily rates as high as a partner in an international consulting company. Secondly, any good translator or interpreter will insist that to be fully effective they must understand the context of the subject matter. This is not always possible. In some cases, it is prohibited by the complexity or specialization of the topic. Sometimes by lack of preparation time but most often the obstacle is the reluctance of the parties to explain the wider context to an 'outsider'. Another problem is that unless there has been considerable pre-explaining between the interpreter and his clients it is likely that there will be ambiguity and cultural overtones in the source messages the interpreter has to work with. They will, of course, endeavor to provide a hi-fidelity translation but in this circumstance, the interpreter has to use initiative and guesswork. This clearly injects a potential source of misunderstanding into the proceedings. Finally, while a good interpreter will attempt to convey not only the meaning but also the spirit of any communication, there can be no doubt that there is a loss of rhetorical power when communications go through a third party. So in situations requiring negotiation, persuasion, humor etc. the use of an interpreter is a poor substitute for direct communication.
E Training: The immediate and understandable reaction to any skills-shortage in business is to consider personnel development and certainly the language training industry is well developed. Offering programs at almost every level and in numerous languages. However, without doubt, the value of language training no company should be deluded into believing this to be assured of success. Training in most companies is geared to the economic cycle. When times are good, money is invested in training. When belts get tightened training is one of the first "luxuries" to be pared down. In a study conducted across four European countries, nearly twice as many companies said they needed language training in coming years as had conducted training in past years. This disparity between "good intentions" and "actual delivery", underlines the problems of relying upon training for language skills. Unless the company is totally committed to sustaining the strategy even though bad times, it will fail.
F One notable and committed leader in the field of language training has been the Volkswagen Group. They have developed a language strategy over many years and in many respects can be regarded as a model of how to manage language professionally. However, the Volkswagen approach underlines that language training has to be considered a strategic rather than a tactical solution. In their system to progress from "basics" to "communications competence" in a language requires the completion of 6 languages stages each one demanding approximately 90 hours of a refresher course, supported by many more hours of self-study, spread over a 6-9 months period. The completion of each stage is marked by a post-stage achievement test, which is a pre-requisite for continued training. So even this professionally managed program expects a minimum of three years of fairly intensive study to produce an accountant. Engineer, buyer or salesperson capable of working effectively in a foreign language. Clearly, companies intending to pursue this route need to do so with realistic expectations and with the intention of sustaining the program over many years. Except in terms of "brush-up" courses for people who were previously fluent in a foreign language, training cannot be considered a quick fix.
Questions 1-4
Do the following statements agree with the information given in Reading Passage 1?
In boxes 1-4 on your answer sheet, write
- TRUE if the statement agrees with the information
- FALSE if the statement contradicts the information
- NOT GIVEN if there is no information on this
Questions 5-11
Complete the summary below
Choose NO MORE THAN TWO WORDS from the passage for each answer
Write your answers in boxes 5-11 on your answer sheet.
The Making of pesticide protecting crops against insects
The broad-leaved neem tree was chosen. It is a fast-growing and tree and produces an amount of for itself that can be effective like insects repellent. Firstly, neem seeds need to be crushed into form, which is left behind in water. Then we need to spray the solution onto the crop. A special is used when mixing with soil in order to eliminate bugs and bacteria, and its effect when it adds the level of in this organic fertilizer meanwhile.
Questions 12-13
Answer the questions below
Choose NO MORE THAN TWO WORDS AND/OR A NUMBER from the passage for each answer.
Write your answers in boxes 12-13 on your answer sheet.
12 In which year did all the farmers use NPM for their crops in Punukula?
13 What gave the women of Punukula a business opportunity to NPMs?
Part 1 Explanation
Question 1: The passage mentions that cotton promised to bring more hard cash than mixed crops, but it doesn't specifically state that cotton "could really bring more income" - it only mentions the promise. Since the actual outcome is not clearly stated, the answer is NOT GIVEN.
Question 2: "But raising cotton meant using pesticides and fertilizers – until then a mystery to the mostly illiterate farmers of the community." This shows that the majority of farmers had NOT used agricultural pesticides before 30 years ago, making the answer FALSE.
Question 3: The passage mentions that cotton yields were high initially, but it doesn't provide a direct comparison between cotton yield and other agricultural crops. The statement about cotton yield being "relatively lower" is not addressed in the passage, making the answer NOT GIVEN.
Question 4: "But within a few years, cotton pests like bollworms and aphids plagued the fields, and the farmers saw how rapid insect evolution can be." This shows that the farmers did realize the spread of the pests was fast, making the answer TRUE.
Question 5: "Neem tree is a broad-leaved evergreen tree related to mahogany." The answer is "evergreen".
Question 6: "It protects itself against insects by producing a multitude of natural pesticides that work in a variety of ways." The answer is "natural pesticides".
Question 7: "To protect crops from insects, neem seeds are simply ground into a powder that is soaked overnight in water." The answer is "powder".
Question 8: "To protect crops from insects, neem seeds are simply ground into a powder that is soaked overnight in water." The answer is "overnight".
Question 9: "Another preparation, neem cake, can be mixed into the soil to kill pests and diseases in the soil." The answer is "neem cake".
Question 10: "and it doubles as an organic fertilizer high in nitrogen." The answer is "doubles".
Question 11: "and it doubles as an organic fertilizer high in nitrogen." The answer is "nitrogen".
Question 12: "By 2000, all the farmers in Punukula were using NPM, not only for cotton but for their other crops as well." The answer is "2000".
Question 13: "The women of Punukula created a new source of income by collecting, grinding, and selling neem seeds for NPM in other villages." The answer is "neem seeds".
Questions 14-20
Summary
Complete the following summary of the paragraphs of Reading Passage
Using NO MORE THAN THREE WORDS from the Reading Passage for each answer.
Write your answers in boxes 14-20 on your answer sheet.
The reason why big size mammals become extinct 11,000 years ago is under hot debate. The first explanation is that of human-made it happen. This so-called began from the 1960s suggested by an expert, who however received criticism of lack of further information. Another assumption promoted by MacPhee is that deadly from human causes their demises. However, his hypothesis required more to testify its validity. Graham proposed a third hypothesis that in Pleistocene epoch drove some species disappear, reduced posed a dangerous signal to these giants, and finally wiped them out.
Questions 21-26
Use the information in the passage to match each statement with the person who made it from A, B or C.
Write the appropriate letters A-C in boxes 21-26 on your answer sheet.
NB You may use any letter more than once.
A John Alroy
B Ross D. E. MacPhee
C Russell W. Graham
A | B | C | |
---|---|---|---|
21. Human hunting well explained which species would finally disappear. | |||
22. Further grounded proof needed to explain human's indirect impact on mammals. | |||
23. Overhunting situation has caused die-out of large mammals. | |||
24. Illness rather than hunting caused extensive extinction. | |||
25. Doubt raised through the study of several fossil records. | |||
26. Climate shift is the main reason for extinction. |
Questions 27-32
Summary
Complete the following summary of the Whole Paragraphs of Reading Passage, choosing A-L words from the following options.
Write your answers in boxes 27-32 on your answer sheet.
MNCs often encounter a language barrier in their daily, strategy, then they seek several approaches to solve such problems. First, native language gives them a realistic base in a different language speaking country, but the problem turned up when they deal with oversea 27. For example, operation on the translation of some key 28, it is inevitable to generate differences by rules from different countries. Another way is to rely on a combination of spoken language and 29, yet a report written that over one-tenth business 30 processed in a party language setting. Third way: hire translators. However, firstly it is 31, besides if they are not well-prepared, they have to resort to his/her own 32 work.
Questions 33-39
Answer the questions below.
Choose NO MORE THAN THREE WORDS AND/OR A NUMBER from the passage for each answer.
Write your answers in boxes 33-39 on your answer sheet.
33 What understandable reactions does Training pay attention to according to the author?
34 In what term does the writer describe training during the economic depression?
35 What contribution does the Volkswagen Group set up for multinational companies?
36 What does Volkswagen Group consider language training as in their company?
37 How many stages are needed from a basic course to advanced in training?
38 How long does a refresher course (single-stage) need normally?
39 At least how long is needed for a specific professional to acquire a foreign language?
Question 40
Choose the correct answer.
Write your answer in box 40 on your answer sheet.
40 What is the main function of this passage?
Part 2 Explanation
Question 14: "hunting drove this megafaunal menagerie to extinction" - The first explanation is that hunting of human-made it happen. The answer is "hunting".
Question 15: "The overkill model emerged in the 1960s when it was put forth by Paul S. Martin of the University of Arizona" - This so-called overkill model began from the 1960s suggested by an expert. The answer is "overkill model".
Question 16: "people may have introduced hyper lethal disease, perhaps through their dogs or hitchhiking vermin" - Another assumption promoted by MacPhee is that deadly disease from human causes their demises. The answer is "disease".
Question 17: "So far MacPhee does not have empirical evidence for the hyper disease hypotheses, and it won't be easy to come by" - However, his hypothesis required more empirical evidence to testify its validity. The answer is "empirical evidence".
Question 18: "The Pleistocene epoch witnessed considerable climatic instability" - Graham proposed a third hypothesis that climatic instability in Pleistocene epoch drove some species disappear. The answer is "climatic instability".
Question 19: "the increasingly homogeneous environment left them with shrinking geographical ranges" - Reduced geographical ranges posed a dangerous signal to these giants. The answer is "geographical ranges".
Question 20: "the final major fluctuation – the so-called Younger Dryas event – pushed them over the edge" - The Younger Dryas event finally wiped them out. The answer is "Younger Dryas event".
Question 21: "The overkill model explains everything the disease and climate scenarios explain, he asserts, and makes accurate predictions about which species would eventually go extinct" - This statement matches John Alroy (A), who supports the overkill model and explains which species would disappear.
Question 22: "So far MacPhee does not have empirical evidence for the hyper disease hypotheses, and it won't be easy to come by" - This statement matches Ross D. E. MacPhee (B), who needs further grounded proof to explain human's indirect impact on mammals.
Question 23: "hunting-driven extinction is not only plausible, but it was only unavoidable. He has determined, using a computer simulation, that even a very modest amount of hunting would have wiped these animals out" - This statement matches John Alroy (A), who argues that overhunting situation has caused die-out of large mammals.
Question 24: "Rather he suggests that people may have introduced hyper lethal disease, perhaps through their dogs or hitchhiking vermin, which then spread wildly among the immunologically naive species of the New World" - This statement matches Ross D. E. MacPhee (B), who argues that illness rather than hunting caused extensive extinction.
Question 25: "the relevant archaeological record contains barely a dozen examples of stone points embedded in mammoth bones (and none, it should be noted, are known from other megafaunal remains) – hardly what one might expect if hunting drove these animals to extinction" - This statement matches Ross D. E. MacPhee (B), who raises doubt through the study of several fossil records.
Question 26: "The Pleistocene epoch witnessed considerable climatic instability, explains palaeontologist Russell W. Graham of the Denver Museum of Nature and Science. As a result, certain habitats disappeared, and species that had once formed communities split apart" - This statement matches Russell W. Graham (C), who argues that climate shift is the main reason for extinction.
Part 3 Explanation
Question 27: "Contracts, rules and legislation are invariably written in the local language, and a company unable to operate in that language is vulnerable." This passage mentions that companies deal with overseas clients, which corresponds to answer B (clients).
Question 28: "Contracts, rules and legislation are invariably written in the local language..." This passage mentions key documents like contracts and rules, which corresponds to answer F (documents).
Question 29: "Essentially what this means is to muddle through, relying on a mix of languages, pidgins and gestures to communicate..." This passage mentions gestures as part of communication, which corresponds to answer A (gestures).
Question 30: "Hagen's recent study suggests that 16% of an international business transaction; is conducted in a 'cocktail of languages.'" This passage mentions business transactions, which corresponds to answer C (transaction).
Question 31: "For a start these services can be very expensive with a top Simultaneous Interpreter, commanding daily rates as high as a partner in an international consulting company." This passage mentions that translation services are costly, which corresponds to answer L (costly).
Question 32: "This clearly injects a potential source of misunderstanding into the proceedings." This passage mentions that interpreters have to use understanding and assumption, which corresponds to answer D (understanding and assumption).
Question 33: "The immediate and understandable reaction to any skills-shortage in business is to consider personnel development..." This passage mentions that training pays attention to personnel development.
Question 34: "When belts get tightened training is one of the first 'luxuries' to be pared down." This passage describes training as the first luxury during economic depression.
Question 35: "One notable and committed leader in the field of language training has been the Volkswagen Group. They have developed a language strategy over many years..." This passage mentions that Volkswagen Group developed/set up a language strategy for multinational companies.
Question 36: "However, the Volkswagen approach underlines that language training has to be considered a strategic rather than a tactical solution." This passage mentions that Volkswagen Group considers language training as a strategic solution.
Question 37: "In their system to progress from 'basics' to 'communications competence' in a language requires the completion of 6 languages stages..." This passage mentions that 6 stages are needed from basic to advanced training.
Question 38: "...each one demanding approximately 90 hours of a refresher course..." This passage mentions that a single-stage refresher course needs 90 hours.
Question 39: "So even this professionally managed program expects a minimum of three years of fairly intensive study to produce an accountant. Engineer, buyer or salesperson capable of working effectively in a foreign language." This passage mentions that at least three years are needed for a specific professional to acquire a foreign language.
Question 40: The main function of this passage is to evaluate various approaches for language barrier in multinational companies, as it discusses different strategies like lingua franca, functional multilingualism, external resources, and training. This corresponds to answer C.
Results
Score: / 40
IELTS Band: